Monday, 30 August 2010

Art615 pavilion by Aalborg University Students




from here on ARCHDAILY thank you!
A group of students of the Faculty of Architecture and Design at Aalborg University, Denmark, finished a Digital Design Miniproject. Originally Art615 is meant as an art pavilion for a crime-related park in Aalborg, Denmark. The concept mainly focused on drawing attention from the unsafe park, and ensuring the feeling of a safer environment for the visitors.
More images, a video, and the students’ description after the break.

Intense work of 43 students at the Department of Architecture & Design, Aalborg University (Denmark), creates the framework for the workshop ‘Social Technologies’.
The workshop explores the basic exercise in the development of dynamic architectural concepts and computer-generated geometry. The vision was to challenge the complex programs of the urban field and to explore the inherent potentials of new digital tools. Working with two main focus areas, the workshop simultaneously aimed at developing advanced spatial systems for organizing and articulating new social complexities, and at utilizing and adapting different advanced digital design methods for exploring various principles of form generation and advanced production.
In collaboration with architects, CNC-manufacturing companies, media artists, sociologist and the Danish National Crime preventing council – the students participating in the workshop sought to explore the ways in which advanced digital design methods can generate new alternatives for the existing anti-crime initiatives, where technology is often being used to identify guilty persons. The workshop encourages research in the crossing between performative formations and interactive light systems, thus enabling discussions on local culture production and social potentials in form.

During the workshop the students were among other things introduces to: the development of dynamic architectural concepts, digital tools as Grasshopper for Rhino and RhinoScripting, the utilization of sensor technology and dynamic light control in the software vvvv, and to work with digital technologies and interactive urban environments on a conceptual level.
After three weeks of intense work, seven individual projects were selected among 43. The 43 attendants were then merged into seven groups – one for each selected project – and now had one week to finalize the projects, by making them ready for CNC-production, finalizing sensor technology and dynamic light control. To train the students’ ability to work with different factors of challenges at the same time – including the possible difficulties by working with specific materials – the winning project, Art615, was to be realized in full scale, solely in MDF-wood.

Originally Art615 is meant as an art pavilion for a crime-related park in Aalborg, Denmark. The concept mainly focused on drawing attention from the unsafe park, and ensuring the feeling of a safer environment for the visitors.
Inside the pavilion, three monitors display art from local artists. The lighting – programmed in VVVV – analyzes the colors and proportions of the art and a nearby projector displays these colors on the pavilions scales. This creates a picturesque environment inside the pavilion – presenting the visitors a new interpretation of the art, by giving them a chance to “step into the art” itself.
After one week of assembly, the pavilion mainly stands as a structure at Platform4 in Aalborg (Denmark).
The main form of the pavilion is originally described as a simple surface in Rhino. The form is derived and chosen out of multiple iterations – where the main focus was to create a semi-closed space and emphasize the increasing build-up of the shape from the smaller end to the larger. Parametric modeling in Grasshopper allowed us to tweak all parameters controlling the form, until we were satisfied with the structural abilities and overall aesthetic.
The surface is then dissected into 32 vertical and 4 horizontal struts by using Grasshopper to define a structural waffle-system. The system allowed us to connect the different struts, by merely sliding them into each other – the size of the gaps in the struts and the character of the MDF, meant that they interlocked and were kept fixed.

With the CNC-milling machines’ material dimension limitations of 2,4×1,2 meters, and with some of the struts reaching lengths of 6,5 meters – the individual struts had to be dissected into shorter fragments. A puzzle-joint made in Grasshopper was inserted between these fragments. To ensure static stability, metal-plates were bolted and screwed around the joint itself.
The scales define the overall form of the pavilion and are the result of a paneling definition done in Grasshopper. The main idea with the outer shell is working with transparency.

“We wanted to work with the inside and outside of Art615 and also make a spatial connection between these two spaces. By perforating the shell, the scales are able take advantage of the displayed light on the inside and at the same time create a visual and audible connection between the two spaces.”
Art615 is the result of seven 4th semester students’ experiments and researches in linking CNC fabrication techniques, digital parametric sketching and dynamic light control.
Student Design/Management/Installation Team/Layout/Design and Component Production:
Bachelor Stud. Senad Gvozden
Bachelor Stud. Bjarke Mejnertsen
Bachelor Stud. Kenneth Rytter
Bachelor Stud. Bjarke Apollo
Bachelor Stud. Jacob Hilmer
Bachelor Stud. Dennis Jensen
For more information, click here.

Sunday, 29 August 2010

Infinity Forest Project by Scale Architecture

Architects: Scale Architecture
Photographs: Matt Chan, Kasia Werstak, Jamie Williams Photography, Casey Bryant, Brett Boardman Photography


© Jamie Williams Photography
As part of a series of temporary urban art interventions taking place in the City of Sydney, The Infinity Forest is a green oasis amongst the hard, vertical walls of Penfold’s and Hosking Place.

plan

exploded axo
Normally used as a shortcut or smoking area, this forgotten alley’s visitors will now find it transformed by a burst of concentrated nature.In the space between fire escapes, vehicle ramps and back door entrances, you will come upon tough timber walls that conceal a forest within. Entering this intimate urban living room, you discover yourself captured in an infinite view of a silver birch forest, where you can pause and reflect on the city above.

© Matt Chan

Materials

Timber walls – FSC rated recycled Iron Bark, courtesy of The Woodage, Mittagong NSW Australia
Mirror lining – Dibond
Flooring – Draincell by Atlantis Corp
Lighting – INlite