Tuesday, 30 November 2010

Baby Monkey (Going Backwards On A Pig)

Romain Pellas

from here thank you!

Romain Pellas, Rampe lumineuse, 2002, Musée d’Art Contemporain de Strasbourg

Romain Pellas, Plate-forme, 1994


Romain Pellas, Gradin, 1994/2002, De La Ville Café, Paris

Romain Pellas, Zone d’activités, 2007, Kunstverein, Rastatt, Allemagne

Romain Pellas, Zone d’activités, 2007, Kunstverein, Rastatt, Allemagne

Accumulations.

Sources : PYTR 75, Romain Pellas

Monday, 29 November 2010

A1 (Linard)


A1 (Linard) from grahame weinbren on Vimeo.

Based on a still life by the 17th century French painter Jacques Linard. Mysteriously, a highlight on a pear in the upper left of the fruit basket took the form of an upper case sans serif "A." I merely enhanced it. Toward the end of the 12 week shoot, a colony of fruit flies moved in. Even after the rotten fruit was thrown out, the flies found niches and crannies to live in, and remained as unwelcome house guests for months.

Pascal Bronner, the Symphonic Cannon

http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_l5lcg6XTCV1qc4zz6o1_1280.jpg?AWSAccessKeyId=0RYTHV9YYQ4W5Q3HQMG2&Expires=1282372043&Signature=fD%2BZFqViYHhbw6cMoW0JP9S8N1M%3D

Friday, 26 November 2010

Small Tobacco Shop by Avehideshi Architects &Associates

Tobacco by Avehideshi Architects and Associates
Japanese firm Avehideshi Architects and Associates have completed this one-person house with a tobacco shop on the ground floor in Osaka, Japan.
Tobacco by Avehideshi Architects and Associates
A Small Tobacco Shop has been built on a 24 square-metre triangular site between a train line and high-rise block of flats.
Tobacco by Avehideshi Architects and Associates
The kitchen, bathroom, living space and shop are on the ground floor, with the bedroom on the second, and a walled roof-terrace on the third.
Tobacco by Avehideshi Architects and Associates
A spiral staircase and slimmed-down first storey floor slab have been used to maximize floor space and ceiling height respectively.
Tobacco by Avehideshi Architects and Associates
The internal wall enclosing the the spiral staircase has been painted green to give a feeling of depth.
Tobacco by Avehideshi Architects and Associates
A slit has been cut  between the first-storey floor slab and bathroom wall to allow light to flow into the shop floor from above.
Tobacco by Avehideshi Architects and Associates
All photographs are by Hiroki Kawata.
Tobacco by Avehideshi Architects and Associates
Here’s some more from the architects:

A small tobacco shop
It is a project for the small tobacco shop where a woman in her sixties lives alone.The central places for living such as kitchen, bath, restroom are located on the first floor together with the shop. The bedroom is on the second floor and the terrace is on the third floor.
This site is located about 500 meters from a major train station in suburban Osaka. It is a lively area with large supermarkets and high-rise apartments.
Tobacco by Avehideshi Architects and Associates
With construction to elevate the train line and redevelopment of the area around the station, land readjustment led to a former combination store front and dwelling being dismantled and the land being reassigned, leaving this site: a 24.38 sqm small triangular plot.
Not only small but an unusual shape, we decided to take advantage of this by installing a spiral staircase to preserve as much floor space as possible. In addition, we made the 2nd floor slab as thin as we could, and made slits to allow light to pour in from the upper floor. Painting the support wall for the staircase green gave a feeling of depth, creating a space where the room and staircase are one, to finish off this large tobacco shop.
Tobacco by Avehideshi Architects and Associates
Click above for larger image
Architects : Hideshi Abe / Avehideshi Architect and Associates
Location : Osaka , Japan
Principal use : personal house and shop
Structure : steel structure , 3stories
Site area : 24.38 sqm
Building area : 15.55 sqm
Total floor area : 36.98 sqm
Completion : Sept , 2007
Structural engineer : Takashi Manda
Photo : Hiroki Kawata

I love typography and information

You know what's startling?

The only word in the English language from which you can repeatedly remove one letter at a time, and still have a word left over, until all the letters have been removed.

Tauba-Auerbach-5-23-07.jpg

Good luck with crits, everyone.

Thursday, 25 November 2010

Theo Jansen-mystery hunter

Stéphane Couturier - Phtography

from here on PYTR thank you!

Stéphane Couturier - Paris Seine Rive Gauche #7 (2007)

Stéphane Couturier - Melting Havana #4 (2008)

Stéphane Couturier - Chandigarh Haute cour de justice (2007)

Stéphane Couturier (°1957 Seine, France)
More info: Galerie Polaris

'Tessel' by David Letellier & Lab[au]

from here on TODAY NAD TOMORROW thank you!

Tessel is a kinetic installation investigating the perception of sound and space made by David Letellier & Lab[au]. A 4 by 2 meters big mirror is divided into 40 triangles. Twelve of them are fitted with motors and eight triangles are equipped with audio transducers, which transform the surface into a dynamic sonic space.




found at CreativeApplications.net

Wednesday, 24 November 2010

Jan Svankmajer - Meat Love (1989)

Bartlett Year 1 Films 2010

'One Hundred and Eight' by Nils Völker

from here on TODAYNANDTOMORROW, thank you!

One Hundred and Eight is an interactive installation made by  Nils Völker. It’s made out of ordinary garbage bags which can be selectively inflated and deflated by two cooling fans.
Although each plastic bag is mounted stationary the sequences of inflation and deflation create the impression of lively and moving creatures which waft slowly around like a shoal. But as soon a viewer comes close it instantly reacts by drawing back and tentatively following the movements of the observer. As long as he remains in a certain area in front of the installation it dynamically reacts to the viewers motion. As soon it does no longer detect someone close it reorganizes itself after a while and gently restarts wobbling around.





found at CreativeApplications.Net

Tuesday, 23 November 2010

Why A4 is sexy


click here to read Marcus De Sautoy's article; 'Sexy maths: Why Palladio's proportions are pleasing on the eye and the ears' to find out why :)

Demon children want you to eat



A pair of vintage ads featuring demonic children shilling comestibles: Stokely's Green Beans, 1953 and Swift Meats, 1957 -- both part of an engrossing kid-themed Vintage Ads contest.

Stefan Davidovici, Drawings

from here on PYTR thank you

Stefan Davidovici - Mars architectures 7

Stefan Davidovici - Imaginary Jerusalem 7

Stefan Davidovici - Air City 2

"The drawings are a continuous way of exploring the architectural space freely, without the constraints of regular Architecture - always born from function, site, budget and so on. In any case the reasons for which we build an architectural space tend to become irrelevant in time. Drawing, you are free to overwrite a couple of hundreds of years, and go see what Architecture born from unknown functions may look like. Drawings by Stefan Davidovici, Architect in Milan"

http://architecturedraftsman.blogspot.com/

And Now For Something Completely Different


Things I have found interesting, in pictures.

Jaime Hayon x Choemon Gama

De Leon & Primer: Mason Lane Farm

Digital Kitsch

Monday, 22 November 2010

MIILU, an installation by Sami Rintala for Venice Biennale

XII Biennale di Venezia

An installation by Sami Rintala, next to the Scandinavian Pavilion in the program of the Biennale in Venice


Miilu is a wooden site specific installation next to the Nordic Pavilion, offering an informal meeting place for visitors in the Venice Biennale. The work consists of layered sawn timber of different dimensions. The material becomes not only the structure, but also an interior space with benches, a decorative presentation of wood inspired by marble layers in Italian churches and Venetian blinds, plus finally a light installation during the evenings. Moreover, the idea behind the structural principle comes from the Nordic Pavilion beside.

The design and building took place during 4 days on site. Due to strict Venetian fire regulations and general fear of this element of nature, the fire burned only for some minutes.

The name Miilu is Finnish and stands for an archaic wooden pile structure made to produce tar.
The project continues the Biennale theme *People meet in Architecture*.
www.rintalaeggertsson.com