Monday, 28 February 2011

learning from a bike-shop

from here on DECONCRETE, thank you!


Instead of a sign, this bike-shop in German Altlandsberg has decided to hang 120 bicycles from its façade. In the most refined Venturi’s Vegas style, I cannot wait to see also their washing-machine store building, their Bakery or even the Town Hall with 15 town councillors exhibited on the front wall!
[image> bike shop in Altlandsberg via spaceinvading]

Interview with Sir Peter Cook

bureau vers plus de bien-être by V+

from here on AFASIA, thank you

Marché aux Poissons . Bruxelles



source: courtesy of bureau vers plus de bien-être

photos: Aidas Krutejavas

The town house is located in a densely built residential area in Brussels’ busy town centre.

The plot is in the shape of a horse’s head, comprising the existing town house, an industrial building in the courtyard and another 18th century industrial building which currently serves as an auction house. The original programme included the renovation of the town house on the road side and the construction of an art gallery in the courtyard. Later on the client agreed to make a second family house on the existing industrial building and thus complete the existing party wall with a perforated facade. lt on the existing industrial building completethe row of party walls.

The main facof the new building offers attractive views from the streeton to the Marche aux Poissons.

Still under construction (interior work is underway).














Project: Construction of single family house
Location: Brussels, Belgium
Architecture: V+ (Bihain, Decuypere)
Executing architects: Aidas Krutejavas
Engineer: Mc Carré / Gaetan Cordi
Budget: 260.000 €
Area: 200 m²
Conception: 2008
Construction: 2010

La Granja escalators




La Granja Escalators
The lovely vegetated folds covering these semi-exposed escalators & stairs in Toledo, Spain. (via VULGARE). What could be a jagged scar across the hillside is mitigated through insertion of roof planes that blend the vegetation atop the protective layer, while still allowing access to sunlight and air.

"The Library" by The Tom Gauld



This is a comic drawing done by comic artist Tom Gauld, sketching out the space and activity happening within "The Library".


"A cartoonist ‘builds’ a complex structure, manipulating space to organise time and impose a narrative.
An architect does much the same thing.
Consider a museum, a cathedral, an airport terminal: there is an implicit narrative in each, with the visitor “reading” the constructed space.
These resemblances even show up in technical vocabulary.
We speak of the “construction” of a script; both a building’s floor plan and the roughs for a comics story show a “layout“."


Tom Gauld's Website

Sunday, 27 February 2011

Drawings by Jorinde Voigt

Drawings by Jorinde Voigt
Title: Ludwig Wittgenstein















1 — The world is everything that is the case.
2 — What is the case, the fact, is the existence of atomic facts
2.01 — An atomic fact is a combination of objects (entities, things)
2.013 — Every thing is, as it were, in a space of possible atomic facts. I can think of this space as empty, but not of the thing without the space.
2.032 — The way in which objects hang together in the atomic fact is the structure of the atomic fact.

(Wittgenstein, Tractatus logico-philosophicus (1921), transl. by C.K. Ogden)
Via jorindevoigt.com

2A+P/A + salottobuono: riti planetari



'riti planetari' by 2A+P/A and salottobuono
images courtesy of emilia giorgi



italian studios, 2A+P/A and salottobuono have completed 'riti planetari', an architectural installation at rome's reload gallery. curated by emilia giorgi, the exhibition creates a radical atmosphere of layered and structural forms.

located within the tunnel of a former automobile garage, the installation represents at a reduced scale, the values, signs and guidelines of the collaborators approach to architecture. 




a sequence of open portals divides the space, creating a slowly unraveling
sequence that renders the visiting public as the true protagonists and integral
part of the personal and collective experience.


established as a reaction to the lack of public spaces in cities, the installation aims to demonstrate how dialogue and discussion can transform entire portions of urban environments that lack public spaces for the communities that inhabit them. 


from the designers, 
'riti planetari is a kaleidoscopic urban narrative. using a series of geometric grids, it re-evokes the images of monumental buildings and parasitic works of architecture, millenary spaces and temporary structures that offer themselves as stage sets for unknown rituals and ceremonies.'


From designboom.

Distance of Fog by StudioGreenBlue

Distance of Fog by StudioGreenBlue
Japanese architects StudioGreenBlue have completed a house in Kōnosu City, Saitama Prefecuture, Japan, with an interior featuring white perforated screens throughout the space.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Called Distance of Fog, the project incorporates metal screens to provide sense of privacy within the open-plan space.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Th perforated partitions each have a different pattern and have been arranged to overlap each other.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
This overlapping creates a constantly changing pattern depending on the angle of the viewer and provides a distorted view of whatever is behind the screen.
Distance of Fog by StudioGreenBlue
Here’s some more information from the architects:

Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects photographed by Edmund Sumner

Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
Here are some photographs by Edmund Sumner of the completed Balancing Barn holiday home in Suffolk, UK, by MVRDV and Mole Architects, including a swing under the 15 metre cantilever.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
The project is the first of five in Alain de Botton’s Living Architecture project and available for rent from 22 October.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
The building is clad in reflective panels and the interior was created by Dutch designers Studio Makkink & Bey.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
More about the project here.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
Photographs are by Edmund Sumner.
The information below is from MVRDV:

Balancing Barn, a cantilevered holiday home near the village of Thorington in Suffolk, England, was completed last Tuesday. The Barn is 30 meters long, with a 15 meters cantilever over a slope, plunging the house headlong into nature. Living Architecture, an organization devoted to the experience of modern architecture, commissioned MVRDV in 2008. Mole Architects from Cambridge were executive architects and Studio Makkink & Bey from Amsterdam collaborated on the interior. The Barn is now available for holiday rentals.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
Balancing Barn is situated on a beautiful site by a small lake in the English countryside near Thorington in Suffolk. The Barn responds through its architecture and engineering to the site condition and natural setting. The traditional barn shape and reflective metal sheeting take their references from the local building vernacular. In this sense the Balancing Barn aims to live up to its educational goal in re-evaluating the countryside and making modern architecture accessible. Additionally, it is both a restful and exciting holiday home. Furnished to a high standard of comfort and elegance, set in a quintessentially English landscape, it engages its temporary inhabitants in an experience.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
Approaching along the 300 meter driveway, Balancing Barn looks like a small, two-person house. It is only when visitors reach the end of the track that they suddenly experience the full length of the volume and the cantilever. The Barn is 30 meters long, with a 15 meters cantilever over a slope, plunging the house headlong into nature. The reason for this spectacular setting is the linear experience of nature. As the site slopes, and the landscape with it, the visitor experiences nature first at ground level and ultimately at tree height. The linear structure provides the stage for a changing outdoor experience.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
At the midpoint the Barn starts to cantilever over the descending slope, a balancing act made possible by the rigid structure of the building, resulting in 50% of the barn being in free space. The structure balances on a central concrete core, with the section that sits on the ground constructed from heavier materials than the cantilevered section. The long sides of the structure are well concealed by trees, offering privacy inside and around the Barn.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
The exterior is covered in reflective metal sheeting, which, like the pitched roof, takes its references from the local building vernacular and reflects the surrounding nature and changing seasons.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
On entering the Barn, one steps into a kitchen and a large dining room. A series of four double bedrooms follows, each with separate bathroom and toilet. In the very centre of the barn the bedroom sequence is interrupted by a hidden staircase providing access to the garden beneath. In the far, cantilevered end of the barn, there is a large living space with windows in three of its walls, floor and ceiling.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
The addition of a fireplace makes it possible to experience all four elements on a rainy day. Full height sliding windows and roof lights throughout the house ensure continuous views of, access to and connectivity with nature.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
The interior is based on two main objectives:
  • The house is an archetypical two-person home, expanded in shape and content so that it can equally comfortably accommodate eight. Two will not feel lost in the space, and a group of eight will not feel too cramped.
  • A neutral, timeless timber is the backdrop for the interior, in which Studio Makkink & Bey have created a range of furnishings that reflect the design concept of the Barn.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
The rooms are themed. Partly pixilated and enlarged cloud studies by John Constable and country scenes by Thomas Gainsborough are used as connecting elements between the past and contemporary Britain, as carpets, wall papers and mounted textile wall-elements.
Balancing Barn by MVRDV and Mole Architects
The crockery is made up of a set of English classics for two, and a modern series for a further six guests, making an endless series of combinations possible and adding the character of a private residence to the home.

Click above for larger image
The Barn is highly insulated, ventilated by a heat recovery system, warmed by a ground source heat pump, resulting in a high energy efficient building.

Saturday, 26 February 2011

OMA, Rem Koolhaas: Villa Dall'ava


Located on a steep slope in a Parisian suburb, this iconic house designed by OMA is most noted for it's swimming pool on the roof separating the bedrooms for the parents and their daughter with the shared living spaces in-between.(from here)

http://www.archweb.it/dwg/arch_arredi_famosi/Rem_Koolhaas/dallava/Villa_Dallava_2D.jpg 
   
VILLA DALL'AVA: SAINT CLOUD - VIEW B

http://3.bp.blogspot.com/_HqDQCDOPpLs/TEa2d05b6yI/AAAAAAAAAQo/QJ993eg7I74/s1600/image22.jpg

O.M.A. (Office for Metropolitan Architecture), Rem Koolhaas and Madelon Vriesendorp. Villa dall'Ava, Paris (Saint-Cloud), France, Exterior perspective. 1987 

ava7-72_451x329x90