Thursday, 31 March 2011

Book: Seven Buildings by Andreas Fuhrimann and Gabriele Haechler


More is more... not less.... in concrete....

from here... thank you!

Photo © Nelson Kon  
São Paulo rocks!

Volume B’s raw concrete finish has been my favorite since it opened in 2007. IMO, it transcends the impeccable finish of Ando’s concrete, period.
Read/view more @ We Heart »

Animal Wall by Gitta Gschwendtner in Cardiff

animal-wall-by-gitta-gschwendtner-5.jpg
London designer Gitta Gschwendtner has completed a wall that incorporates 1,000 nest boxes for birds and bats in Cardiff Bay, UK.
animal-wall-by-gitta-gschwendtner-4.jpg
The 50 metre long wall separates a residential development of 1,00o new apartments from the adjacent riverside path.
animal-wall-by-gitta-gschwendtner-2.jpg
It includes four types of boxes to accommodate different species of birds and bats.
animal-wall-by-gitta-gschwendtner-3.jpg
More about Gitta Gschwendtner on Dezeen:
Bag stools
Wellcome Collection exhibition design
Flame lamps

Here’s some more information from commissioning agency Safle:

Animal Wall
a site-specific Ecological Artwork

Charles Church Developments, WYG Planning & Design and Safle are pleased to announce the completion of ‘Animal Wall’, a site-specific ecological artwork by artist Gitta Gschwendtner.
‘Animal Wall’ is part of a 50 metre long wall, running along the south-western edge of ‘Strata’, a new residential development in Century Wharf, Cardiff Bay. It can be accessed via the riverside walk leading from Clarence Road towards the city centre.
The environmental impact of Cardiff Bay’s extensive development is an ongoing concern and various measures have been put in place to mitigate this. The approach taken for this artwork is to assist wildlife in the area and encourage further habitation. The new housing development of Century Wharf which provides approximately 1,000 new apartments and houses; Gschwendtner’s design for the ’Animal Wall’ will match this with about 1,000 nest boxes for different bird and bat species, integrated into the fabric of the wall that separates the development from the adjacent public riverside walk.
Through consultation with an ecologist, four different sized animal homes have been developed, which have been integrated into a custom-made woodcrete cladding to provide an architecturally stunning and environmentally sensitive wall for Century Wharf. The animal wall also transcends the barrier between the private and the public, with the wildlife roaming freely between the two areas.
Artist Gitta Gschwendtner said: “Following the decline of the natural habitat in Cardiff Bay over recent years, I was very interested in exploring ways to introduce nesting places in my artwork for Century Wharf. I have loved the opportunity to match the number of flats created in the housing development with the number of bird and bat boxes in my design for the Animal Wall.” Century Wharf’s architect, Jonathan Vining of WYG Planning & Design, said: “It has been a real pleasure collaborating with Gitta on this project and her site-specific design not only helps to enhance Century Wharf’s already strong sense of place, but also provides a modern echo of William Burges’s animal wall at Bute Park just up the river.”
Wiard Sterk, Safle’s Executive Director said: “Over our many years of involvement in the development of Cardiff Bay, we have found various ways of integrating art, contributing aesthetically as well as practically. In this project Gschwendtner has found yet a further innovative expression of artistic engagement in the public realm and this commission by Charles Church Developments is a significant contribution to the overall collection of works in Cardiff”.
We should like to extend out deepest gratitude for the outstanding work undertaken by Joyner Group and Consolidated Specialist PreCast Products in realising the ‘Animal Wall’ and to David Clements Ecology for their invaluable advice and guidance.
Artist Gitta Gschwendtner
Born in Germany in 1972, Gitta Gschwendtner moved to London in the early 1990s to study design at Central Saint Martins, Kingston University, and the Royal College of Art. Following graduation from the RCA furniture MA in 1998, she set up her independent design studio for furniture, interior design, exhibition design and public art projects for cultural, arts and corporate clients. Gitta Gschwendtner’s studio focuses on conceptually rigorous, visually intriguing, functional designs across several disciplines.
Client Charles Church
Charles Church Developments is a wholly owned subsidiary of Persimmon Homes and plc and consists of ten regional offices covering England, Scotland
and Wales. Charles Church is the premium brand for Persimmon and provides a range of exclusive homes in both traditional and contemporary styles. Strata, the sixth and final phase of the exceptional Century Wharf development in Cardiff Bay, was completed in early 2009.

WYG Planning & Design
Cardiff-based WYG Planning & Design, the architect for the Century Wharf development, specialises in contemporary housing design. It has completed an extensive portfolio of high-quality projects for both public and private sector clients, including: multi-storey apartment blocks, retirement villages, residential care homes, affordable housing, extra-care schemes, almshouses, estate housing and houses for individual
clients, many within historic or sensitive settings.

Commissioning Agency – Safle
Safle’s mission is to promote, advocate, develop and implement art in the urban and rural public realm, throughout Wales and internationally. Through its many programmes and methods of working, it strives to enliven and regenerate public spaces, support and initiate sustainability and educate and inspire local communities. Safle works in collaboration with artists, architects, residents, communities, public authorities and the private sector responding to the increasing demand for better public spaces.

Wednesday, 30 March 2011

House Saint Louis by Christian Pottgiesser

from here on MUUZ thank you!

House Saint Louis de Christian Pottgiesser
Christian Pottgiesser, house « Saint Louis » in Paris
House Saint Louis de Christian Pottgiesser
House Saint Louis de Christian Pottgiesser
House Saint Louis de Christian Pottgiesser
House Saint Louis de Christian Pottgiesser
House Saint Louis de Christian Pottgiesser
House Saint Louis de Christian Pottgiesser
Photographies: Luc Boegly et CPAP

Villa Hermína by HSH Architekti

from here on SPACE72 thank you!












" The building is situated on a sloping terrain on the outskirts of Černín, taking the same slope into its internals for floors. The interior layout is based on alternating straight and sloping floor surfaces that create the overall spiralling character of the interior and define the building’s external appearance. However, the use of the sloping floor on the ground floor is not purposeless – it is there on investor´s reguest to accomodate movie projections as a small movie theatre. Windows and other openings are placed with respect of the external façade – each of the walls only has one opening."

HSH











Yoshiji Takehara, Architect


LINK TO BOOK on AMAZON



Just as it is

All that is begins from nothing and emerges into being.
Architecture emerges from emptiness. Architecture interprets the lineaments of its situation, revealing them as the power of place. All that erodes with the passage of time - surfaces, spaces, dimensions, materials, structures, technologies, families, cities, people - are rethought, reworked, and reconstructed by architecture as the power of place.
I entrust my thoughts to single lines, inscribe them in drawings, and deposit them in the hands of the craftsmen. Our uncertainties are faithfully recorded in the multiple corrections, erasures, and crossings-out that leave their patina on the drawings. The craftsmen sensitively pick these things up, and a dialog develops out of their intricacies. It is rather the things that remain undrawn that stimulate their improvisations. These bring out the skills of each individual craftsman, and their quiet workings suffuse the spaces they build. Between things drawn and things undrawn there lies an unknown domain, in which hands large and small, hands powerful and gentle, hands delicate and rugged strive amongst each other, and nature, space, structure, and material combine in complete harmony and unfold in unlimited diversity.
Through their close linkages to the materials and techniques of a certain time and place, old buildings accept the unrefined and the raw, revealing to us a glimpse of architecture's existence in its naked state. When contemporary craftsmanship rediscovers the beauty of structure and material - long overlooked in the pursuit of techniques of homogenisation and cosmetic appeal - and reveals them just as they are, the power of place can be realised, something unachievable in the two-dimensional world of the paper drawing.

Yoshiji Takehara
Yoshiji Takehara is one of the few architects who reinterprets the received traditions of the spatial formation and methods of Japanese architecture to develop contemporary architectural space. With a deep understanding of the materiality of wood, stone, earth, concrete, steel and other materials, Takehara brings them to life through bold structures and precise detailing, achieving masterly spaces that blend inside and outside and marry room with room. In a career spanning thirty years, he has completed 150 works, the majority being private houses.

Takehara sums up his own design philosophy with the word "mu-u", combining the characters for existence and non-existence, and pursues an architecture that, in his words, "begins from nothing, spinning out the lineaments of place and gathering the traces of many hands, to emerge into being." To achieve this, he still hand-draws plans to deepen ideas, tests materials, pioneers new construction methods with his craftsmen, and brings out the best of their talents.

In his own house, House No.101, a work that returns to the origins of his architecture, concrete and wood are intertwined to achieve an unvarnished structural expression. In the Okawa House, a recent work, the unique appeal of wood is brought to its fullest flower though a skillful deployment of eighty different kinds of timber in irregular shapes.

The beauty of the 'naked' structures and materials of Japanese architecture, given life by the hands of contemporary craftsmen - this exhibition articulates Takehara's approach to architecture with the words "naked architecture". Visitors will be able to directly experience Takehara's architecture in the form of a construction made with 400 pieces of pure timber erected within the exhibition space. A great number of his original hand drawings are also shown, and the range of his works completed to date can be perused through the photography of Yutaka Kinumaki, who has continuously documented Takehara's work throughout his career, and though 1-to-100 scale models.

from here, thank you!

Glass House in Freetown Christiania

from here on BAKGARD, thank you

Glass house made from recycled glass windows in Freetown Christiania, neighborhood/commune in Copenhagen.

Tuesday, 29 March 2011

House by Gramazio& Kohler


The corner is sharp over which the saddle roof rises up. In Riedikon in Switzerland, architects Gramazio& Kohler have designed a detached home that can definitely only be called simple at first glance. The fact is that it takes up the customary typology of the saddle roofs of houses near-by and reinterprets it completely.
from here on STYLEPARK thank you!

Drawing: Peter Eisenman

Peter Eisenman. House VI, Fourteen Transformations (axonometric)
1972-1975. Zipatone and laminated colored paper with ink on paper, 19 3/4 x 23 7/8”
via MoMA
Peter Eisenman. House VI, Fourteen Transformations (axonometric)
1972-1975. Zipatone and laminated colored paper with ink on paper, 19 3/4 x 23 7/8”
via MoMA

Making Architecture by Andrea Deplazes

I came across this book of first year students' work from ETH, Zurich.

It's very inspirational!

Description - Catching the very first instant of nascent space, Making Architecture shows how very young architects formed at the ETH Zurich are developing their relation to the substance of architecture and unfold it gracefully, concentrating on the embedded, the implicit filigrane or massive potential contained in materials.

You can buy it cheaply here

Book: Neil Denari - Gyroscopic Horizons


Product Description

One of the world's most influential contemporary architects is profiled in this monograph. As third director of the progressive Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc) and an architect of rich technological imagery and innovative form, Neil Denari has achieved recognition through his designs, writings and installations. A mixture of photography, cultural criticism, graphic imagery and architectural work, the heart of this book contains discussion of 20 architectural projects spanning Denari's career, from his acclaimed "Interrupted Projections" installation at Gallery Ma in Tokyo to the more recent design for the first Microsoft retail store. Denari's trademark computer renderings are displayed in each one, and a comprehensive list of his work includes everything from early urban experiments to mechanical explorations. Just as an aeroplane's gyroscope creates an artificial horizon line for the pilot, Denari eliminates the dictates of the physical earth in favour of cultural, economic and graphic forces. This publication is a celebration - and critique - of the image, function and progress of technology and globalization in the information age. 





Villa Mecklin by Huttunen Lipasti Pakkanen Architects

Villa-Mecklin1
Huttunen Lipasti Pakkanen Architects designed a residence nestled into the landscape of Naantali, Finland.
Here is the project description:
The Villa Mecklin is located in the Finnish archipelago. It sits in a small depressions in the rock, its sheltered terrace extending over the summit of the rock.
In connection with the shoreline sauna, there is also a stove-heated cabin for guests.
The building materials selected for Villa Mecklin are uncontrived, basic ones suited for the archipelago. All wood surfaces have been left untreated and will turn grey naturally.
The vila was built in 2008. The floor area of the villa is 70 square meter and the sauna is 20 square meter.
Villa-Mecklin2
Villa-Mecklin3
Villa-Mecklin4
Villa-Mecklin5
Villa-Mecklin6-1Villa-Mecklin6-2
Villa-Mecklin7
Villa-Mecklin8
Villa-Mecklin9
Villa-Mecklin10
Via Architecture Lab

from COOLBOOM thank you

Monday, 28 March 2011

2011 Pritzker Prize: Eduardo Souto de Moura

Eduardo Souto de Moura, 2011 Pritzker laureate, in front of the Casa das Histórias Paula Rego. Photo by Francisco Nogueira.
, 2011 Pritzker laureate, in front of the Casa das Histórias Paula Rego. Photo by Francisco Nogueira.

more here on ARCHDAILY thank you!

Junk House Employs Google Earth in Upcycling Local Scrap

from here on DOORNOB thank you!

This remarkable work of recycling reverses a few common practices when it comes to the building process. First, it started with reuse rather than design: the architects of Dutch firm 2012 Architecten sought scraps before deciding what the structure should look like.

Second, it does not take on ‘trash chic’ look of its materials, instead sporting a contemporary appearance built on ‘superuse’ that lowers transportation and construction costs as well as environmental impact. Steel framework from a local textile mill blends innocently into the background on the inside, while weathered wooden cladding on the exterior gives a naturally-aged appearance.

Using a combination of Google Maps and local contacts, the designers and clients scoured areas within a few square miles to find scrapyards, unofficial junk piles, strange surplus trash and more – they also polled friends, family and colleagues to collect parts like broken umbrellas and busted billboards.


In the end, the finished house is mostly made up of recycled material, each element analyzed then fit into an evolving layout. This is not to say that the feel and look of the place is secondary, simply that it grew out of what was at hand rather than an overarching objective design idea. The residence accommodates client needs for high ceilings and large walls surfaces for displaying modern art, but was built around what could be harvested from the region as well. (via Dwell – images by Mark Saleen)

Drawing: Atelier Bow Wow - graphic anatomy

Atelier Bow-Wow
via Club Construct
Atelier Bow-Wow