Friday, 30 November 2012

Appennino the Pavilion


Appennino




more here.....on PRUNED

House N / Sou Fujimoto



Architects: Sou Fujimoto
Location: Oita, Japan
Design Year: 2006-2007
Site Area: 236,57 sqm
Constructed Area: 150,57 sqm






House N illustrates the idea of “in between space”, where residents live in the gradation of different domains.

The main core of the house is composed of the gradation of three box like structures. ( see plan and section) There are openings in the walls of each ‘box’ which give different experiences according to one’s position in the in-between spaces.
The outer box has many apertures but no glazed windows which creates a covered, semi-indoor garden which rises up to the level of the second floor. The middle box contains the proper house, rendered in concrete and with glazed windows. The smallest box contains dining and living space, this time built in timber, but rendered in the same spray-on rough material.


Thursday, 29 November 2012

Dennis P Paul Sound Scans



Dennis P Paul scans the surface of everyday things and turns it into sounds.

Wednesday, 28 November 2012

JAILmake: pop-up-studio


South London designers JAILmake have condensed their 205 square metres studio into just five square metres at design show Tent London, where they’ll be working on a new brief every day (+ audio). More » from DEZEEN thank you!

Monday, 26 November 2012

The Hear Heres by Studio Weave


The sounds of the countryside are amplified when you place your ear towards one of these four enormous trumpets built by architects Studio Weave (+ slideshow). More » from DEZEEN thank you!

Saturday, 24 November 2012

Place for Meditation
Here are photos of a "Place For Meditation" in the Uri Canton of Switzerland, by artist Johann Bossart with architects Guignard Saner (VIA DAILYDOSE thank you!)

Friday, 23 November 2012

The Rolling Huts


                       

The rolling huts locate in a Recreational Vehicle park in Mazama, Washington, USA. The huts were designed by Olson Sundberg Kundig Allen Architects and were completed in 2006. Six identical huts were built and each has distinct beautiful Mountain View.

The inspiration of the design came from the lead architect Tom Kundig, as he wanted to construct a place for his friend to stay over during visits. Therefore, he was looking for a design that is simple but comfortable for people to accommodate.

                  

A range of materials was used for constructing the huts. A strong steel frame is used on the wooden platform on the exterior, which is durable and easily maintainable. Cork and plywood is used for the interior of the building, which is cheap and raw. Moreover, it keeps the natural characteristics of the environment and provides an unobstructed view.

Each hut has four wheels, but surprisingly these wheels are not movable as the purpose of the wheels is to lift structure up to suit the recreation vehicle park environment and to create a wider scenery.

                                        

Every hut is equipped with two sleeping platform, a fireplace and some common daily machinery such as fridge, coffee pot, microwave, etc. The simple design features perfectly suit the purposes of the design.

However, some people question about the usefulness of the rolling huts, “Airstream trailer would have cost less and been more functional while achieving the same reference to the original RV Park.” Visitors who have lived in the rolling huts point out that this design diminishes the purpose of merging with the nature while camping.

Overall, the design of the rolling huts is special and innovative. The architects designed a brand new type of structure that no one has thought of. Functionally, the design is very successful as it is more comfortable than tents but less costly and more relating to nature than hotels.



Faculty of Law at Thompson Rivers University in British Columbia, Canada, by Diamond Schmitt Architects


Faculty of Law at Thompson Rivers University in British Columbia, Canada, by Diamond Schmitt Architects (2012), photographed by Michael Leckman:
Floating timber roof

Tuesday, 20 November 2012

STUDIO MUMBAI LECTURE, in GENK, Belguim, Wednesday 28 November 2012


(Outdoor Working Area, Studio Mumbai)


LECTURE

Wednesday 28 November 2012


MORE HERE....

Studio Mumbai - Culture and Climate as a Cornerstone for Architecture
Architectuurwijzer


C-mine Cultuurcentrum
C-mine 10
Genk 3600
Belgium

Contact
→ info@architectuurwijzer.be

Website
→ www.architectuurwijzer.be


Studio Mumbai is an Indian collective of skilled workers and architects, with each project designed and developed in-house. In this lecture the founder of Studio Mumbai, Bijoy Jain, will duscuss how this is achieved. Enthusiasts should expect to find an intriguing vision of architecture.

The projects of Studio Mumbai come into being after much consultation and are shaped through a process of ‘learning by making’. Ideas are put to the test in material studies, models and sketches. Old traditions, local building techniques and materials occupy centre stage. The projects of Studio Mumbai fit within their context: the interaction between building, surroundings and climate is key.

Studio Mumbai delivers a modest architecture. Their most important realisations thus far are people’s houses that were developed to the smallest detail. They visualise their designs using (partial) models as opposed to developed plans. This is a working method which consciously deviates from the common construction process where an external contractor constructs a building according to detailed plans of the architect. In the years to come Bijoy Jain wants to work on bigger projects without changing his specific work method.

By means of this lecture the organiser, Architectuurwijzer, continues its research regarding architecture in practice outside Europe. The lecture sheds a different light on cultural backgrounds and the narrative power of a building. It promises to be an exciting evening for a wide audience, ranging from architects and students to policy makers and politicians. In other words: everyone interested in architecture is most welcome! At the recent Architecture Biennale in Venice, Studio Mumbai was highly successful. Now that the opportunity presents itself to witness the founder of Bijoy Jain live in Belgium you should seize the moment and attend this lecture.

Lecture is in English.

Lecture Time
Wednesday 28 November 2012, at 8.15 pm.

Tickets
Tickets cost 5 euro and are available via www.c-minecultuurcentrum.be

For more C-mine lectures in November visit Architectuurwijzer.



Nicholas Grimshaw
Address: 17 Camden roads, London
Built: 1988
Exterior materials: aluminum, glass, wood, concrete

Nicholas Grimshaw’s row of 3 storey town houses are part of the redevelopment of a triangular site bounded between Kentish Town road and Camden road, formally occupied by the ABC Bakery. The difficulty of the plot was the variety of uses the site had, including a supermarket, Pre School, parking lot, office space and a workshop. Similar to the Sainsbury’s supermarket on Camden road, the housing showcases Grimshaw’s distinct hi-tech architectural style. This is shown especially in the curved corrugated aluminium façade looking out onto the canal. The positioning of the supermarket and parking lot meant that there are no south facing windows in the town houses, to deal with this issue Grimshaw included skylights towards the south of the houses allowing light to reach the back of the building.  A blank corrugated wall on the south faced wall acts as a protective barrier against the noise and pollution of the parking lot. The houses seem to turn there ‘back against the city’, creating a sanctuary against the buzzle of the surrounding city. The buildings make use of the difference of noise and traffic between Camden and the canal, by having large windows and two balconies to enjoy the small area of tranquillity.  Inside, however this ‘hi tech shell’ is softened with ordinary comforts of a modern home, particularly use of wooden doors and floors which contrast to the buildings aluminium façade and the surrounding industrial plot.


 





Mapping an Empire - Surveying India

from here thank you! have a look.....


^ Great Trigonometrical Survey of India. Image included in Börner’s Atlas of Science, via scimaps

Sunday, 18 November 2012

Case Study House 21


The Case Study Houses were experiments in American residential architecture sponsored by Arts & Architecture magazine, which commissioned major architects of the day to design and build inexpensive and efficient model homes for the United States residential housing boom caused by the end of World War II and the return of millions of soldiers.[1]

36 designs were produced. Not all of them were built.

Case Study House 21, also known as Bailey House, was designed by Pierre Koenig. Located at LA, California, it was finished in 1956.

The house was design for a couple. And simplicity is the major feature.

Pierre Koenig said, "Industry has not learned the difference between what is beautiful in its simplicity and what is ugly although equally simple...."[2]

The major structures were pre-fabricated, which is inaugural.

Plan and section drawings ( All hand drawn!) are available at http://www.GreatBuildings.com/buildings/Case_Study_House_21.html

For more details, I recommend Case Study Houses, by Smith, Elizabeth A. T, published by Taschen. (ISBN 978-3-8228-4617-9.) This book is available at the Bartlett Library.






[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Case_Study_Houses
[2] Esther McCoy. Case Study Houses 1945-1962. p118